Spoorloos memo

Zijn ambtenaren hebben nog in de map met zoekgeraakte memo’s gezocht. Helaas, niets gevonden. Op de afdeling verloren voorwerpen lag behalve uitgelekte beschuldigingen van Arib ook niets. Spoorloos. Dus schakelde Mark Rutte Derk Bolt in – u weet wel, de man die het begrip samengesteld gezin met verschillende bonusmoeders, -vaders en -kinderen wel heel ruim neemt. Maar Derk had alleen een map met zoekgeraakte DNA-mismatchprofielmemo’s. Spoorzoeken zit bij hem niet in het DNA. Wel bij Kees van der Spek.

Al met al kan Rutte zelfs onder ede niet aan de parlementaire enquêtecommissie een memo overleggen waarin de topman van Shell Van Beurden (‘vriend van Mark’) hem voor de gaswinning in Groningen waarschuwde. Een zwakke schakel in de DNA-geheugenketting van Mark, aan een geheim memo heeft Rutte geen herinnering. Wel dat ze alle archieven hebben omgedraaid. Vreselijk als je zoveel scheuren in je geheugen hebt en er te laat achter komt dat het gas overvloedig stroomt. Levensgevaarlijk, zo’n man alleen moet je gelijk afsluiten.

Hoe het verder moet met het gas? Ja, we worden gecompenseerd, nog wel… Dat geldt ook voor mijn plaatselijke bakker en slager. Maar er zit een adder onder het gas: minimaal12,5% van de omzet moet door de hardwerkende middenstand aan energie worden betaald om 50% vergoed te krijgen. Dat redt de supermarkt makkelijk. Voor mijn bakker en slager ligt dat anders. Ik ken ze al jaren. Wat is het toch fijn als je je dat kunt herinneren. Ik heb toch geen zin om me iedere dag voor te stellen. Zij verbruiken met meer dan 100% inzet, minder energie dan 15% van hun omzet.

Vanmorgen is het koud in huis met mijn kachel op 0. Dan maar vroeg boodschappen doen. Bij de bakker is het tropisch warm en alle artikelen zijn meer dan 12,5% afgeprijsd. ‘Ja,’ zegt de bakker, ‘het mag eigenlijk niet, maar ik verkoop mijn brood dik onder de minimumprijs en zet zelfs de ovens die ik niet gebruik op de hoogste stand. Anders krijg ik nooit een lagere omzet en een energierekening die daar 12,5% van is.’
Bij de slager is het niet anders. Als Groninger verkoopt hij ter ondersteuning Groningse mosterdsoep ver onder de prijs en de boerenmetworst is zonder stikstof bijna gratis. Het kan niet anders dan dat hij dit beleid heeft overlegd met de bakker en de winkeliersvereniging. Een memo hierover kunnen ze zich niet herinneren. ‘Hier, neem maar alvast mee,’ zegt de bezwete slager. Het is een scheurkalender van 2023. ‘Om twee uur sluit ik, anders wordt mijn omzet te hoog. Ik zal toch voor mijn zes Limburgse halfbroers met wie Derk Bolt mij heeft gematcht moeten zorgen. Laat de deur maar open, anders slaat de verwarming af.’

Deel deze pagina