Een weekend heikneuteren met Remkes

‘Mooi hè, meneer. De hei aan de linkerkant en rechts het groen.’

‘Nou, voor mij is dat net andersom, ik kom van de andere kant.’

‘Fietst u hier vaker, u komt mij bekend voor…’

‘Ik houd van groen. Zo tegen de herfst kom ik hier eikeltjes zoeken. Verder heb ik toch niet veel meer te doen.’

‘Ach, meneer Klaver, nu zie ik pas dat u het bent. Hebben ze u niet uitgenodigd?’

‘Nee.’

‘Als je een minderheidskabinet wilt vormen dan nodig je toch juist de minderheid uit? Ik ben natuurlijk maar een eenvoudige brandwacht, maar dat lijkt mij logisch.

U heeft wel wat gemist. Ik heb net het sein brand meester gegeven.’

‘Was er brand dan?’

‘U weet hoe dat gaat. Tijdens het diner wordt er een glas chardonnay gedronken – behalve Kaag dan, die eist chablis – en dan worden ze wat onvoorzichtig, gooien te veel olie op de barbecue. Maar die Remkes is de ware boosdoener. Gooide z’n shaggie in de gortdroge hei. Rutte drukte natuurlijk meteen z’n snor en wist zich later geen brand te herinneren. Een minderheid hielp me met blussen, onder leiding van Kaag, die op een zandheuvel was geklommen en ervaren als ze is, zei ze waar de anderen op moesten trappen. Zelf kon ze dat niet doen, omdat ze is afgetreden, zei ze nog. Maar volgens mij wilde ze naast haar reputatie ook nog niet haar pumps beschadigen.

Achteraf bleek het een opdracht van Remkes te zijn. Hoe je met weinig mensen brandjes kunt blussen. Ik geloof niet zo in die methodiek. Veel brandjes veroorzaken een onherstelbare fik. Vanaf maart al. Wat achter de Scheveningse duinen niet lukt, zal ook op de Hilversumse hei weinig kans van slagen hebben. Wat broeit gaat branden.

Daarna volgde een wandeling waarbij mij opviel dat zowel Kaag als Rutte zich niet door de bewegwijzering liet leiden. Kaag boog af naar rechts en Rutte naar links. Ze weten het altijd beter.’

‘Het ligt er natuurlijk aan van welke kant je het bekijkt, meneer.’

‘Nou meneer Klaver, als je allebei hetzelfde pad kiest, kun je het van alle kanten bekijken, maar dan kom je toch op hetzelfde punt uit. Denkt u niet? Trouwens, die Wopke weet helemaal de weg niet meer. Die heeft het maar over “doorpakken”.’

‘Op zich niet verkeerd. Toch?’

‘Wel als je op een warme septemberdag in een schaatspak rondloopt.’

 

 

 

 

Genderneutraal Gouden Kalf

De acteur Rijk de Gooyer doet zijn naam eer aan door zijn in 1995 gewonnen Gouden Kalf uit het raam van de taxi van Maarten Spanjer te gooien – ‘flikkeren’ had ook nog gekund in die tijd.Het is in het tv-programma Taxi waarin acteur Spanjer – vriend van Rijk – de rol van taxichauffeur speelt. Rijk vindt de uitreiking van eerder die avond maar armetierig. Dus stuitert het arme Kalf over de snelweg. In 1999 gebeurt dat nog een keer met een door Rijk gewonnen Kalf; Maarten Spanjer gooit deze keer het Kalf uit het raam.

‘Ik heb een fokking Gouden Kalf in mijn hand,’ zegt acteur Nasrdin Dchar in 2011. Wel blij met zijn prijs, als iemand met Marokkaans bloed. Hij noemt de angst voor buitenlanders, die volgens hem door de politiek wordt gevoed – hoe neutraal is het Kalf eigenlijk?

Als het aan de organisatie van Het Gouden Kalf ligt, wordt het dier genderneutraal. Acteurs en actrices worden non-binair acterend, inclusief op een grote hoop gegooid. Het gaat om de prestatie van de ‘acteurpersoon’. De beste hoofdrolspeler krijgt zo’n ‘fokking’ Kalf.

Wordt het topacteur Pierre Bokma? Toch duidelijk een man die alleen maar nog beter acteert als hij met een briljante hoofdrolspeelster zoals Elise Schaap acteert. Maar we gaan uitsluitend, dus ex- in plaats van inclusief, nog naar eenakters kijken of luisteren naar uiterst binaire kutpraatjes van de vaginadialogen-podcast van actrice Anne-Marie Jung: Macramé je snee. Dat is gebiedende wijs, dus moet het macramee zijn, maar dat hoor je toch niet.

Het nadeel van Bokma (jenevermerk) – ik zeg beslist niet dat het zo is – kan de associatie met het verleden zijn, het drankgebruik van Rijk de Gooyer: vliegt er weer een Kalf het raam uit!

Geen ooi, geen ram, gewoon genderneutraal: Schaap. Ik denk dat Elise de meeste kans maakt op het genderneutrale Kalf, voorheen stier- of koekalf. In een halflege, besmettelijke zaal met politiek correcte ‘woke people’, zal ze de prijs in ontvangst nemen. In haar speech bedankt ze iedereen en zegt van ze te houden. De presentatie is als vanouds oubollig humoristisch gescript. De organisatie is tevreden met een paar kalveren minder. Borrelen na afloop, misschien drinkt Elise wel een paar Bokma’s met Pierre. En mochten jullie doorzakken, samen in de taxi op de achterbank belanden, speel dan weer eens zo’n heerlijke, seksistische, rolbevestigende scène die toch écht niet meer kan. Waarvan men schande spreekt, maar die iedereen heeft gezien. Of ga gezellig macrameeën. En voor de humor: als de taxichauffeur het raam laat zakken, flikker dan dat fokking genderneutrale Kalf het raam uit.  

 

 

    

 

B&B Vol Liefde - BoerBurgerBeweging

Ik ben helemaal om. Caroline van der Plas, wat een moordwijf! In het tv-programma Media Inside zegt ze dat vrouwen niet zo moeten zeuren. Het programma wordt gepresenteerd door Gijs Groenteman, zoon van een ex-VARA presentatrice die ook heel wat werd toegedicht. Zijn sidekick kon de achterneef zijn van de altijd beroepsmatig chagrijnige Maarten van Rossem: Marcel van Roosmalen.

Waar hebben ze het over? Het populaire tv-programma B&B Vol Liefde waarin alleenstaande eigenaren van bed and breakfasts op verschillende plekken in Europa, verveeld van het eieren bakken naarstig op zoek gaan naar de liefde van hun leven. Nederlanders komen bij hen op bezoek voor romantiek en avontuur. Maar dat valt toch wel tegen als die mannen door de bazige eigenaressen de hele dag met een emmertje sop en schoonmaakdoekjes aan het werk worden gezet.

De bij Op1 ontslagen Talitha Muusse, die geen balans kon vinden in haar rol als presentatrice en politiek opiniemaakster, vindt dat prachtig in een wereld waarin de man de dienst uitmaakt. Ze zal het moeilijk hebben gehad met de wel professionele medepresentator Sven Kockelmann.

Caroline van der Plas heeft haar eigen B&B met nog een B erbij: BoerBurgerBeweging. Ze is van mening dat mannen in de B&B zich best wel meer man mogen tonen en dat vrouwen geen sneeuwvlokjes zijn en moeten ophouden met zeuren. Ze krijgt het aan de stok met Talitha Muusse, die het ondanks haar jonge leeftijd allemaal al weet. Groenteman en Van Roosmalen zijn VARA-politiek correct vrouwvriendelijk hierover en zwijgen. Dus zegt Van Roosmalen maar dat hij niets heeft met boeren.

Caroline heeft niets meer met het tv-programma Zomergasten sinds het door Janine Abbring wordt gepresenteerd: ‘Ze laat niemand uitpraten.’ Talitha begrijpt de sneer niet. De uit de zomeravond ontwaakte Van Roosmalen is het verbazingwekkend met Caroline eens.

Presenteren is een vak: hoe je het doet en niet te vergeten, waarvan je inhoudelijke kennis hebt. Zo voorkom je dat je als presentator van RTL Boulevard aan de verkeerde rock-‘n-roll groepen refereert – zoals Kiss– als je het hebt over de terugkeer van de mode uit de rock-tijd. Mode is een verkeerd woord, want het was een stroming die ontstond, met bijbehorende ‘accessoires’ zoals jongens met lang haar voor, en meisjes met bloemen in hun haar achter op een Puch: ‘Liever langharig dan kortzichtig.’ Op weg naar San Francisco, waar je nooit aankwam. Dat geeft niet zolang je maar idealen hebt, luisterend naar Radio Caroline, gekleed in zo’n stoer leren jack als dat van Caroline – de Afghaanse jas van toen laat ik maar buiten beschouwing.

Ik ga gauw aan het werk anders wordt het sop in mijn emmertje koud.